Szybki kontakt:
Tel. 604 728 076
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

5 najlepszych gatunków drewna do palenia w kominku

Drewno to jeden z podstawowych surowców opałowych, wykorzystywanych w kominkach. Współcześnie palenie drewnem w kominku ma coraz częściej funkcję dekoracyjną, ale nie oznacza to wcale, że kominek nie może być wykorzystywany jako źródło ciepła. Drewno kominkowe powinno być starannie wyselekcjonowane i spełniać dużo bardziej restrykcyjne wymagania niż drewno opałowe do kotłów grzewczych. Sprawdzamy, jakie powinno być idealne drewno do kominka i na które gatunki warto się zdecydować.

 

 

Jakie musi być idealne drewno do kominka?

Idealne drewno kominkowe musi spełniać kilka wymagań. Przede wszystkim do palenia w kominku wybieramy drewno z drzew liściastych. Gatunki iglaste zawierają zbyt dużo żywicy, która przyczynia się do powstawania nadmiernej ilości dymu i zanieczyszczania instalacji kominkowej sadzą. Drewno kominkowe powinno być twarde i mieć odpowiednio dużą gęstość. Najważniejsze jest jednak, aby drewno było suche. Właściwy poziom wilgotności jest możliwy do uzyskania tylko po odpowiednio długim okresie sezonowania. Przed dokonaniem zakupu warto zapytać sprzedawcę o czas sezonowania – nie powinien on być krótszy niż 12 miesięcy. Czas sezonowania jest uzależniony od gatunku drewna i określony parametrem zdolności do przesychania. Palenie wilgotnym drewnem będzie powodować wydzielanie dużej ilości dymu i niewielkiej ilości ciepła, dlatego używanie mokrego drewna jest nieefektywne energetycznie. W takim przypadku większa ilość energii przeznaczana jest na odparowanie wilgoci. Do palenia w kominku nie wolno używać drewna lakierowanego lub impregnowanego, ponieważ farby i lakiery w procesie spalania będą wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne.

Wysokokaloryczne drewno kominkowe nie może mieć wilgotności większej niż 20%. Wartość opałowa takiego drewna to około 4kWh/kg. Im mniej wody będzie w drewnie, tym większą wartość opałową będzie ono miało. Drewno kominkowe powinno mieć także jak najmniejszą zawartość procentową kory, ponieważ kora także obniża kaloryczność drewna. 

 

Jaki gatunek drewna kominkowego wybrać?

  1. Grab. To najlepszy gatunek drewna na opał. Charakteryzuje się największą kalorycznością, wydziela najwięcej ciepła i jest najbardziej efektywne energetycznie. Grab bardzo wolno się spala. Dodatkowo ma niską zawartość kory, która zwykle nie przekracza 7%. Gęstość grabu wynosi aż 830 kg/m3. To także najdroższy gatunek drewna kominkowego.

  2. Jesion. Ten gatunek drewna wyróżnia się dużą gęstością 750 kg/m3. Drewno jest bardzo twarde i wysokokaloryczne. Jest również trudno łupliwe, dlatego warto zaopatrywać się w jesion, który jest już pocięty na mniejsze szczapki.

  3. Buk. Podobnie jak grab i jesion, buk również długo się pali, wydziela dużą ilość ciepła i jest gatunkiem wysokokalorycznym. Gęstość buku pospolitego to 730 kg/m3. Podobnie jak grab, buk również ma niską zawartość kory na poziomie około 7%.

  4. Dąb. To gatunek, który również ma wysoką wartość opałową, spala się długo i wydziela dużo ciepła. Co więcej, w trakcie spalania wydziela także charakterystyczny zapach. Gęstość dębu to 680 kg/m3. Zawartość kory w dębie jest nieco wyższa niż w grabie czy buku i wynosi około 22%.

  5. Brzoza. Ten gatunek nie ma już tak dużej wartości opałowej jak poprzednie i wydziela znacznie mniej ciepła, ale z kolei spala się bardzo równo i efektywnie, nie potrzebuje długiego sezonowania i nie wydziela dużych ilości substancji smolistych. Zaletą brzozy jest także atrakcyjna cena. To najlepsze drewno do palenia w kominku, który pełni funkcję dekoracyjną.

 

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.