Drewno sezonowane
Nie każde drewno nadaje się do palenia nim w kominku, a pewne jego rodzaje są do tego zdecydowanie lepsze niż inne. Wybierając odpowiednie materiały opałowe, należy zwrócić uwagę na takie parametry jak twardość i fakt, czy jest to drewno sezonowane,
Proces sezonowania pozwala na zredukowanie ilości wody w drewnie nawet do około 15-20%. Ponieważ drewno schnie głównie poprzez płaszczyzny przecięcia, sezonowanie rozpoczyna się od porąbania go na tak zwane szczapy odpowiednich rozmiarów. Wraz z odpowiednim ułożeniem otrzymanych elementów, pozwoli to zapewnić optymalne warunki suszenia. Najlepszym miejscem do prowadzenia sezonowania są odsłonięte z każdej strony zadaszenia. Umożliwiają one swobodny przepływ powietrza pomiędzy ułożonymi szczapami, a jednocześnie chroniące je z góry przed opadami atmosferycznymi.
Warto pamiętać, że wykorzystanie drewna niesezonowanego do palenia podobnie, jak zanieczyszczonego brykietu drzewnego wiąże się nie tylko z niższą wydajnością, ale przede wszystkim z ryzykiem zniszczenia przewodu kominowego. W przypadku użytkowania nieprawidłowego opału wydzielane przez płonące drewno związki osadzają się w instalacji w postaci smoły, znacznie skracając jej żywotność.
Każdy użytkownik może samodzielnie przygotować sobie drewno sezonowane, wymaga to jednak dużej ilości miejsca oraz przygotowania odpowiedniego zadaszenia. Najbardziej komfortowe jest jednak zamówienie gotowego produktu, odpowiednio przygotowanego do użycia przez wybranego producenta. Zapraszamy do poznania oferty drewna rozpałkowego oraz drewna kominkowego.